d Ciasteczka pieguski (bezglutenowe) - dietoterapia, psychodietetyka, trening - Kraków, Tarnów, Online

Ciasteczka pieguski (bezglutenowe)

  • Liczba porcji20 os.
  • Czas przygotowania30
  • Liczba kalorii73 kcal
  • Białko2
  • Węglowodany10
  • Tłuszcze3

Szybkie, proste i pyszne ciasteczka. Lekko kruche na zewnątrz, miękkie w środku.

Składniki

na ok. 20 sztuk

  • 160g mąka owsiana, bezglutenowa
  • 2 duże łyżki masło orzechowe, bez soli
  • 120g daktyle, suszone
  • 50g czekolada gorzka Cocoa
  • 2 łyżki mleko kokosowe (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, bezglutenowy
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na ok. 20 min. Po tym czasie daktyle odsączyć z wody i zmiksować blenderem na mus.
  2. Czekoladę gorzką posiekać.
  3. Mąkę przesypać do miski, wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Następnie do mąki dodać mus z daktyli, masło orzechowe i wyrobić. Gdy ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki mleka kokosowego (lub więcej daktylowego musu).
  4. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę i wyrobić, tak by składniki się połączyły.
  5. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (patrz – zdjęcie)
  6. Kuleczki spłaszczyć ręką, by powstał kształt ciasteczek (patrz – zdjęcie).
  7. Piec w piekarniku w 170 stopniach przez ok. 10-12 min.

 

 

 

Składniki

na ok. 20 sztuk

  • 160g mąka owsiana, bezglutenowa
  • 2 duże łyżki masło orzechowe, bez soli
  • 120g daktyle, suszone
  • 50g czekolada gorzka Cocoa
  • 2 łyżki mleko kokosowe (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, bezglutenowy
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona

Komentarze (4)Dodaj komentarz

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry