Ciasto owsiane ze śliwkami

  • Liczba porcji8 os.
  • Czas przygotowania50
  • Liczba kalorii287 kcal
  • Białko8,5
  • Węglowodany46
  • Tłuszcze8,6

Jeżeli nie masz nietolerancji na gluten, ciasto można przygotować także z maki żytniej. Nadziane zarówno śliwkami, jak i dobrej jakości jabłkami smakuje pysznie !

Składniki

na ciasto

  • 100g mąka owsiana, bezglutenowa
  • 70g mąka jaglana
  • 60g płatki owsiane, bezglutenowe
  • 2 łyżki olej kokosowy, roztopiony
  • 2 szt. jajka
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 łyżki masło orzechowe
  • 2 łyżki syrop kokosowy/miód

na nadzienie

  • 1kg śliwki węgierki
  • 1 łyżeczka olej kokosowy/masło klarowane
  • 2 łyżki erytrytol
  • 1 łyżeczka cynamon cejloński
  • 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana

na kruszonkę

  • 60g płatki owsiane, bezglutenowe
  • 30g mąka jaglana
  • 1 łyżka olej kokosowy, roztopiony
  • 1 łyżka syrop kokosowy/miód

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyrobić. Gotowe przełożyć do tortownicy o średnicy 24-25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec przez 10min w temp. 170 stopni.
  2. Przygotować nadzienie śliwkowe. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i przekroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać erytrytol i cynamon, podgrzewać, aż erytrytol się rozpuści. Do patelni dodać śliwki i smażyć aż zmiękną i puszczą sok. Skropię ziemniaczaną zalać 1 łyżeczką wody i wymieszać, a następnie dodać do gorących śliwek i wszystko razem jeszcze chwilę poddusić.
  3. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać i rozkruszyć między palcami.
  4. Na podpieczony wcześniej spód dodać duszone śliwki, na wierzch wysypać kruszonkę.
  5. Piec całość w temp. 170 stopni przez około 30min.

Składniki

na ciasto

  • 100g mąka owsiana, bezglutenowa
  • 70g mąka jaglana
  • 60g płatki owsiane, bezglutenowe
  • 2 łyżki olej kokosowy, roztopiony
  • 2 szt. jajka
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 2 łyżki masło orzechowe
  • 2 łyżki syrop kokosowy/miód

na nadzienie

  • 1kg śliwki węgierki
  • 1 łyżeczka olej kokosowy/masło klarowane
  • 2 łyżki erytrytol
  • 1 łyżeczka cynamon cejloński
  • 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana

na kruszonkę

  • 60g płatki owsiane, bezglutenowe
  • 30g mąka jaglana
  • 1 łyżka olej kokosowy, roztopiony
  • 1 łyżka syrop kokosowy/miód

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry