d Hummus z ziołem - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Hummus z ziołem

  • Liczba porcji3 os.
  • Czas przygotowania120
  • Liczba kalorii279 kcal
  • Białko11
  • Węglowodany33
  • Tłuszcze12

Pyszna pasta do pieczywa z dodatkiem zielska - natki pietruszki/rukoli/roszponki. Fajnie smakuje także jako dip do pieczonych batatów.

Składniki

  • 150g sucha ciecierzyca
  • 1 łyżka olej konopny
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 łyżka pasta z nerkowców
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 szklanki zimna woda
  • 1/2 łyżeczki sól himalajska
  • 1 łyżeczka erytrytol
  • 1/2 szt. cytryna (sok)
  • 2 łyżki świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez 12h. Odcedzić i ugotować z dodatkiem sody do miękkości (nawet 2h).
  2. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, przełożyć do blendera, dodać wszystkie składniki (olej konopny, oliwę, pastę z nerkowców, sodę, sól, erytrytol, sok z cytryny) oprócz wody i zblendować na gładką masę (może to zająć nawet kilka minut).
  3. Gdy masa będzie już gładka, zwolnić obroty miksera i dodać wodę. Mieszać do uzyskania aksamitnej struktury.
  4. Hummus podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Składniki

  • 150g sucha ciecierzyca
  • 1 łyżka olej konopny
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 łyżka pasta z nerkowców
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 szklanki zimna woda
  • 1/2 łyżeczki sól himalajska
  • 1 łyżeczka erytrytol
  • 1/2 szt. cytryna (sok)
  • 2 łyżki świeża natka pietruszki

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry