d Pączki bezglutenowe, bez drożdży - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Pączki bezglutenowe, bez drożdży

  • Liczba porcji6 os.
  • Czas przygotowania40 min
  • Liczba kalorii221 kcal
  • Białko4
  • Węglowodany29
  • Tłuszcze9

Nie smakują jak tradycyjne pączki. Są mniej puszyste i mniej wyrośnięte, ponieważ wypiekane są bez dodatku drożdży. Polecamy tylko na świeżo, zaraz po upieczeniu :)

Składniki

  • 150g mąka ryżowa
  • 20g mąka z tapioki
  • 20g mąka kukurydziana
  • 20g masło klarowane
  • 100ml mleko ryżowo-kokosowe
  • 2 szt. jajka
  • 3 łyżki erytrytol
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórka otarta z pomarańczy
  • 1,5 łyżki olej kokosowy
  • 3-4 łyżki konfitura różana

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
  2. Erytrytol zmielić w młynku na puder.
  3. Masło klarowane roztopić, przestudzić.
  4. Mąki, sodę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać.
  5. W osobnej misce ubić żółtka z 2 łyżkami erytrytolu. Następnie stopniowo dodawać mleko i rozpuszczone masło, cały czas miksując. Wsypać wymieszane i przesiane mąki, skórkę z pomarańczy i wszystko wymieszać.
  6. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
  7. Z masy formować kuleczki (w sumie powinno wyjść ok. 6 szt.).
  8. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i na bardzo małym ogniu smażyć pączki z obu stron.
  9. Usmażone pączki włożyć jeszcze do nagrzanego na 180 stopni piekarnika, na ok. 10min.
  10. Ciepłe pączki nadziać konfiturą, posypać pozostałym pudrem z erytrytolu i zjeść 😉

Składniki

  • 150g mąka ryżowa
  • 20g mąka z tapioki
  • 20g mąka kukurydziana
  • 20g masło klarowane
  • 100ml mleko ryżowo-kokosowe
  • 2 szt. jajka
  • 3 łyżki erytrytol
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórka otarta z pomarańczy
  • 1,5 łyżki olej kokosowy
  • 3-4 łyżki konfitura różana

Komentarze (3)Dodaj komentarz

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry