Risotto z dynią i kurczakiem

  • Liczba porcji2 os.
  • Czas przygotowania40
  • Liczba kalorii715 kcal
  • Białko31
  • Węglowodany96
  • Tłuszcze23

To risotto trzeba dobrze przyprawić. Ostry smak jest łamany delikatnie słodką dynią przyprawioną cynamonem oraz sokiem z pomarańczy.

Składniki

  • 200g ryż arborio
  • 400g dynia hokkaido
  • 200g filet z piersi z kurczaka
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnek
  • 50ml mleko kokosowe Real Thai
  • 20g oliwa z oliwek
  • 10g masło klarowane
  • 1/2 szt. pomarańcz
  • 1/2 łyżeczki cynamon, mielony
  • 1/3 łyżeczki imbir, mielony
  • 1 łyżeczka przyprawa curry
  • wg uznania sól
  • wg uznania pieprz cayenne
  • wg uznania pieprz czarny, świeżo mielony

    Przygotowanie:

    1. Dynię obrać, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i imbirem. Następnie przełożyć ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez ok. 10-15 min w 175 stopniach.
    2. Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek (1 łyżka). Na końcu doprawić solą i pieprzem cayenne.
    3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek (1 łyżka), na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    4. W garnku rozpuścić masło klarowane, dodać ryż i chwilę podsmażyć. Następnie dodać 2 szklanki wrzącej wody, podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, sól, pieprz czarny i gotować ryż (ryż szybko będzie wchłaniał wodę, więc sprawdzać jego miękkość i ewentualnie dolać więcej wody).
    5. Gdy ryż wchłonie całą wodę i będzie już miękki, dodać do niego kurczaka, dynię, mleko kokosowe i wszystko razem zagotować.
    6. Risotto przyprawić curry, solą i świeżo mielonym pieprzem.
    7. Wyłożyć na talerz i skropić sokiem z pomarańczy, ozdobić natką pietruszki.

    Składniki

    • 200g ryż arborio
    • 400g dynia hokkaido
    • 200g filet z piersi z kurczaka
    • 1 szt. cebula
    • 2 ząbki czosnek
    • 50ml mleko kokosowe Real Thai
    • 20g oliwa z oliwek
    • 10g masło klarowane
    • 1/2 szt. pomarańcz
    • 1/2 łyżeczki cynamon, mielony
    • 1/3 łyżeczki imbir, mielony
    • 1 łyżeczka przyprawa curry
    • wg uznania sól
    • wg uznania pieprz cayenne
    • wg uznania pieprz czarny, świeżo mielony

      Weź udział w dyskusji

      Skocz do góry