d Sernik z musem owocowym - Więcej niż dieta - Kraków, Tarnów, Online

Sernik z musem owocowym

  • Liczba porcji10 os.
  • Czas przygotowania80
  • Liczba kalorii354 kcal
  • Białko16
  • Węglowodany30
  • Tłuszcze20

Bardzo smaczny, lekki i szybki w przygotowaniu sernik. W sam raz na lato :) Trzeba tylko trochę potrzymać go w lodówce zanim będzie gotowy. Można przygotować bez spodu, albo bez musu. Dla mniej cierpliwych, zamiast musu, zapiec go po prostu z wyłożonymi na wierzchu owocami, a po schłodzeniu polać syropem z agawy lub posypać pudrem z erytrytolu.

Składniki

spód

  • 100g mąka owsiana
  • 50g płatki owsiane
  • 50g olej kokosowy
  • 5 łyżek syrop z agawy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • ewentualnie woda

masa serowa

  • 600g twaróg wiejski, tłusty, 3xmielony
  • 6 łyżek erytrytol
  • 2 łyżki syrop z agawy
  • 250g jogurt naturalny (np. Klimeko)
  • 4 szt. jajo kurze
  • 3 łyżki mąka ryżowa

mus owocowy

  • 600g dowolne owoce jagodowe (truskawki, borówki, maliny)
  • 150ml mleko kokosowe Real Thai
  • 3-4 łyżki erytrytol
  • 1 płaska łyżeczka agar-agar

Przygotowanie:

    1. Przygotować spód.Wszystkie składniki na spód wymieszać, gdyby masa była zbyt sypka dodać troszkę zimnej wody lub oleju kokosowego. Dno tortownicy (średnica 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić przygotowanym ciastem. Zapiec w piekarniku 10-15 min w temp. 190 stopni.
    2. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki na masę serową przełożyć do dużej miski, zmiksować, krótko, tylko do wymieszania się składników. Następnie przełożyć na podpieczony spód i piec w kąpieli wodnej w temp. 150-160 stopni przez ok. 1 h.
    3. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, wystudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Nie odpinać tortownicy.
    4. Następnego dnia rano przygotować mus. Owoce umyć, obrać, zblendować, tak by nie było kawałków owoców. Koktajl z owoców przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe, erytrytol, zagotować. Dodać agar-agar, pogotować jeszcze na małym ogniu przez 1-2min, odstawić. Wystudzić, zaczekać aż lekko stężeje. Na zimny sernik wylać mus, włożyć ponownie do lodówki. Gdy mus stężeje, sernik jest gotowy 🙂
    5. Przechowywać w lodówce.

Składniki

spód

  • 100g mąka owsiana
  • 50g płatki owsiane
  • 50g olej kokosowy
  • 5 łyżek syrop z agawy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • ewentualnie woda

masa serowa

  • 600g twaróg wiejski, tłusty, 3xmielony
  • 6 łyżek erytrytol
  • 2 łyżki syrop z agawy
  • 250g jogurt naturalny (np. Klimeko)
  • 4 szt. jajo kurze
  • 3 łyżki mąka ryżowa

mus owocowy

  • 600g dowolne owoce jagodowe (truskawki, borówki, maliny)
  • 150ml mleko kokosowe Real Thai
  • 3-4 łyżki erytrytol
  • 1 płaska łyżeczka agar-agar

Weź udział w dyskusji

Skocz do góry